top of page
proturkka

Avainsanojen tärkeys swingin hallinnassa!

Päivitetty: 2. lokak.

Mikään ei ole turhauttavampaa kuin se, kun lyönti on opittu valmennuksessa ja sujuu jonkin aikaa hyvin pelissä, mutta sitten lyönti yllättäen  hajoaa, etkä millään  muista, mitä sinun piti tehdä saadaksesi swingin takaisin toimivaksi.   

Näin ikävästi on käynyt monille valmennuksessa olleille pelaajille. Onneksi kertaustunneilla swing saadaan varsin nopeaan tahtiin takaisin toimivaksi. 



Ensin hieman taustaa. Sanotaan, että jos oikeaa toimintaa toistetaan 10 000 kertaa, se siirtyy aivojen lihasmuistiin. Useimpien toimintojen pitäisi silloin  toimia automaattisesti, ilman ylimääräisiä ajatuksia tai käskyjä. Puhutaan myös 10 000 tunnista, mutta se on sitten jo ihan toinen juttu. Kuten jokainen tavallinen klubipelaaja voi ymmärtää, kysymys on valtavasta ja hyvin  haasteellisesta projektista, joihin kovin monella ei ole yksinkertaisesti aikaa, voimia ja resursseja. 


Miten voit siis säilyttää jo harjoituksissa, valmennuksessa oppimasi tekniikan vähemmällä vaivalla? Miten voit palauttaa  sekaisin menneen swingin jopa pelaamisen  aikana? 


Käsittelen tässä blogissa niin kutsuttuja avainsanoja joiden kautta swingin tietyt tärkeät toiminnat saadaan hallintaan, palautettua ja toimimaan oikein. 


Ensin pari esimerkkiä huippupelaajilta:  Lähes jokainen tietää Jack Nicklauksen, joka voitti urallaan 117 golftournamenttia, 18 majoria, 3 enemmän kuin toisena oleva Tiger Woods.   Hän käytti swinginsä avainsanana muun muassa sanaa ”Akseli”. Tämä lienee viittaavan vartalon kiertoon ”akselin ympärillä”  


Tiger Woods puhui  ”kyyhkysen vapauttamisesta lentoon” Tämä lienee tarkoittavan mailan, driverin  vapauttamista eteenpäin rennoille sormille.  


Fred Couples sanoi eräällä seminaarilla, kun häneltä kysyttiin miten hän kuvailisi hyvää swingiä. Well, kun näen osuman oikean olkapään päältä, tiedän että swing meni hyvin.  Tämä "yksinkertaiselta" kuulostava toteamus kiteyttää hyvin vartalon, hartioiden tehokkaan ja oikea- aikaisen kierron osumahetkeen.  Avainsanana lienee ollut ”olkapää” 





Mieleen tulee myös aiemmin seuravalmennuksessa tekemääni  juniorivalmennusta, jossa  käytin paljon avainsanoja swingin oppimiseen ja myös sen tehostamiseen.  Sanalla, näytä oikean jalan kengän numero ennen osumaa, tai kengän numero, vartalo ja lantio kiertyi osumaan todella nopeasti ja helposti.  Tai ” vyönsolki  taivaaseen” lantio pysyi ylhäällä jne. 


Omia avainsana suosikkejani valmennuksessa on;  ”satasen seteli”, ”vasen olkapää”  tai ”vasen puoli vetää”, ”eteenpäin” ja ” tarjotin, tai brikka” sekä ”auki” 


  1. Avainsana ” satasen seteli”  vasen käsivarsi ”sidotaan” ylävartaloon kiinni, ettei pääse swingaamaan, ”varastamaan” käsivarsilla downswingissä. 

  2. Avainsana ”vasen olkapää”, tai ”vasen puoli vetää” taasen muistuttaa, että  vasen puoli, lantio, keskivartalo, hartiat  aloittavat downswingin, ja ovat nopeita vetäjiä ja kiertäjiä. 

  3. Avainsanalla ”eteenpäin” tarkoitetaan eteenpäin kiertymistä, kohteen suuntaan pelaamista, jolloin tavoitellaan  hyvin tärkeää vartalon painonsiirtokiertoa. 

  4. Avainsanalla ”auki” tarkoitetaan hieman avattua alkuasentoa ( hartiat, lantio, jalkaterät) Tästä asetelmasta onnistuu parhaiten vartalon kiertyminen osumaan ja painonsiirtokierto, sekä  pelaaminen eteenpäin ja loppuun asti. 

  5. Aivansanalla ”tarjotin” muistutetaan, onko grippi oikein, pysyykö brikka oikean kämmenen päällä mahdollisimman pitkään downswingissä, ja heittyykö "tarjotin" saatossa kuin kiekko. 


Näiden avainsanojen  käytöllä voit hallita ja palauttaa  jo opittuja toimintoja, ja kun näitä palauttamisia tulee riittävä määrä,  niin jotkin toiminnat alkavat ajautua sinne pikkuruiseen lihasmuistiin ja voit  jatkossa pärjätä vaikka vain yhdellä avainsanalla, ”vasen olkapää” 


Ystävällisin terveisin,

Turkka Stenlund

PGA Pro, LO, GVT




Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin (PGA) ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.



Tutustu myös harjoitevideoihin  



댓글


bottom of page