top of page
Turkka Stenlund

Bodyswingissä maila vapautuu osumaan! - katso huippuesimerkit!

Muistat varmasti sen tunteen kun olo on rento ja harjoitusswing tuntuu toimivan hienosti, mutta sitten kun pitäisi saada pallo lentämään oikeaan pituuteen ja oikeaan kohtaan kentällä, niin sitä alkaakin puristaa mailaa, lyömään palloa ja keskittyä osumiseen.


Jas kas, silloin tulikin topperi, duffi, slaissi, tai pallon lento jäi huomattavasti lyhyemmäksi kuin normaalisti. Ja sitten harmittelet, että miksi sitä ei voi swingata rennosti ja ajattelematta– miksi pitää miettiä ja lyödä?


Onko liiallinen osumaan keskittyminen ja palloon lyöminen juurisyy moniin ongelmiin ja virheisiin?

Bodyswingissä mailanpää vapautuu ihan itsekseen palloon!





Bodyswingissä vapautus vähentää virheitä- vapautettu maila on tarkka ja nopea!


Bodyswing perustuu toimintaan jossa isot vartalolihakset johtavat suoritusta. Myös vauhti ja voimantuotto välittyvät oikeanlaisen vartalonkierron kautta käsivarsiin ja mailaan. Vartalo toimii siis voimantuottajana ja mailan vauhdittajana, "jousena ja swingin moottorina".


Käsillä ja ranteilla ei siis tarvitse lyödä ollenkaan. Käsivarsien tärkein tehtävä on pysyä vartalossa kiinni ja suorana osumahetkellä, vasta osuman jälkeen käsivarret heilahtavat rennosti saattoon ja loppuasentoon.


Vartalonkierto ja kyynär-rannekulman vapautus antaa vauhtia mailalle ja aiheuttaa toivotun mailan vauhdin osumaan!

Katso Bodyswingin pääidea ja toiminnan periaate:


Katso alla olevista videoista harjoitteita joissa käsitellään mailan vapautusta osumaan.







Näiden harjoitteiden kautta swingistä tulee huomattavasti vakaampaa, tarkempaa ja hallitumpaa. Rentoa ja vauhdikasta


Bodyswing on periaatteeltaan ja teknisiltä yksityiskohdiltaan siis hyvin yksinkertainen, joten sitä ei tarvitse jatkuvasti säätää ja ajatella

Bodyswing on periaatteeltaan ja teknisiltä yksityiskohdiltaan siis hyvin yksinkertainen, joten sitä ei tarvitse jatkuvasti säätää ja ajatella, kuten "käsilyöntiä", johon muodostuu helposti yliyrittämisen, jännittämisen ja miettimisen kautta "liikkuvia osia" ja "vääntyviä" käsiä, jolloin mailaa ja koko suoritusta on vaikea saada rytmisesti, asennoiltaan ja radoiltaan hallintaan.




Kun opit bodyswingin myös "ajatusmaailmasi" selkeytyy ja voit keskittyä enemmän pelaamiseen -ja ehkä vain sen vartalon parempaan, tai tehokkaampaan toimintaan.

Kokonaisuus tärkeintä – ei nippelit!

Tärkeintä swingissä on kokonaiskuvan hahmottaminen ja sen ymmärtäminen. Tulee siis ymmärtää swingin periaate, miksi toiminnot menevät niin kuin niiden pitää mennä. Joskus kuulee juttuja siitä, että huippupelaajat olisivat hyvin tietoisia, mitä tapahtuu swingin aikana, eli miten kaikki yksityiskohdat vaikuttavat lyöntiin. Ajatellaan, että ammattilaisten toiminta on todella tietoista toimintaa. Kuvitellaan, että he käyvät päivittäin läpi swingiään ja miettivät tekniikkansa yksityiskohtia valmentajien kanssa käyttäen huippuanalysaattoreita ja vähintään yhtä suurnopeusvideokameraa tekniikkansa seurantaan. Näin ei ole.

Valmentajien tehtävä on katsoa ja tulkita swinganalyysit ja lyöntianalyysit, tietää niiden tieteelliset ja teoreettiset muuttujat, ei pelaajien. Eli ei edes huippupelaajan tarvitse tietää näitä ”täydellisen swingin” raja-arvoja, lukuja, satoja pilkottuja muuttujia yms.


Bodyswing-valmennuksessa liiallisesta tietoisuudesta pyritään eroon!


Bodyswing-valmennuksessa tekniikan yksityiskohtiin liittyvästä ajattelusta, tietoisuudesta ja kontrollista pyritään siis mahdollisimman nopealla tahdilla eroon.


Viimeistään siinä vaiheessa kun vanhojen virheiden poisoppiminen ja liikkuvuuden ja motoriikan parantamiseen liittyvät toimenpiteet ja swingin perusperiaate, vartalojohtoisuus ja sen kautta välittyvä voimantuotto on saatu kutakuinkin päätökseen.


Virheiden poisopettelussa harjoitellaan yksi kohta kerrallaan!

Kun swingiä pyritään saamaan vakaammaksi, tarkemmaksi ja tehokkaammaksi, niin silloin siihen useimmiten pitää tehdä muutoksia, säätöjä ja muokkauksia ja valitettavasti myös vanhojen virheiden poisoppimiseen liittyvää erityisharjoittelua. Poisoppimiseen on omat harjoitteensa ja menetelmänsä (poisoppimisen metodi).



Koska useimmiten joudutaan muuttamaan vanhaa tekemistä on Bodyswing-tekniikan opettelu ja harjoittelu hyvä tehdä vaiheittain, kohta kohdalta.

Uusien liikkeiden, tekniikan opettelussa ja vanhan poisopettelussa osumapuhtauteen ja -tehoon sekä lyönnin pituuteen ei pitäisi keskittyä juuri ollenkaan - ainakaan alkuvaiheessa.


Tulee edetä rauhallisesti kohta kerrallaan. Poisopetellaan siis yksi virhe pois ja samalla harjoitellaan uusi liike tilalle ja siirrytään sitten eteenpäin. Vähennetään liiallista, monien asioiden miettimistä ja ajattelua.



Pitää uskaltaa antaa mennä!

Pyritään siis pitämään tekniikan harjoittelu ajatusmaailmaltaan yksinkertaisena. Pitää uskaltaa rohkeasti kokeilla menisikö virhe pois ajattelematta, pelkällä rentoudella. Jos ei mene, jatketaan ajatuksella työstämistä. Haasteita voi luoda se, ettei uskalleta antaa vain mennä.


Ydinsanat haltuun!

Kun hyvä - tai ainakin riittävän hyvä - suoritus on lihasmuistissa, selkärangassa pelaaja tuntee kehonsa ja tunnistaa, mistä johtui huono osuma, mitä teki väärin tai puutteellisesti. Hän tietää, oliko kyse rytmistä, ajoituksesta, pään asennosta, mailan vapautuksesta, puristuksesta tai oliko lantio vähän laiska. Hän voi seuraavalla lyönnillä korjata tilanteen, vaikka sanomalla itselleen ”tuki” ja lantio on taas terävä. Tai ”Fred” eli pallon osuma nähtiin tai ”lintu” eli päästetään sormet helläksi, tai "setelit" jolloin käsivarret pysyvät vartalossa kiinni.

Mielikuva hyvästä swingistä auttaa aina!

Huippupelaajakaan lähde ajattelemaan sen monimutkaisempia teoreettisia lyöntiradan kaaria tai osumakulmia, painojakautumien prosentteja tai rannekulmien astelukuja - eikä missään tapauksessa pidäkään! Hänellä on yleensä kokonaismielikuva onnistuneesta suorituksesta mielessään, kun hän menee lyömään.


Myös klubipelaajalla on hyvä olla selkeä mielikuva, millainen on hänen oikea suoritus. Tätä mielikuvaa ja fiilistä on hyvä käyttää niin peli kuin harjoitustilanteessakin. Oikea tunne, fiilis oikeasta rytmistä riittää aikaansaamaan onnistuneen swingin sinne minne haluaa!





Jos haluat tietää enemmän Bodyswingistä ja sen taustoista, katso tämä: https://www.bodyswing.fi/post/mikä-bodyswing-on-katso-koko-tarina


Terveisin

PGA Pro Turkka Stenlund


Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV


Tutustu myös muihin blogeihin


Katso tulevat Bodyswingkurssit Valmennukset, kurssit ja klinikat Megarange, Airport, Vantaa.



.

142 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page