Maataloudessa on paljon yhteistä golfin kanssa. Kaiken kivijalka on pohjatyöt. Ensin siis pitää saada kasvun edellytykset kuntoon ja vasta sen jälkeen tehdään muita virityksiä. Sama periaate on myös talonrakennuksessa ja kas kummaa, myös golfswingissä.
Ensin perusta kuntoon, sitten vasta yksityiskohdat
Kun me Bodyswing-valmentajat puhumme swingin periaatteista ja perusteista, tarkoitamme usein jotain ihan muuta kuin grippiä, alkuasentoa, pallon paikkaa tai muuta yksittäistä teknistä yksityiskohtaa.
Tekniikkaan liittyvien yksityiskohtien osaaminen, kuten grippi, ranne-kyynärkulma tai suorat käsivarret eivät tee swingistä vielä toimivaa. Toki nämä tekniset yksityiskohdat pitää sovittaa swingin kokonaisliikkeeseen, mutta perusta pitää olla ensin kunnossa.
Swingissä ei lyödä mailalla!
Golfissa on jo kauan aikaa sitten havaittu, että swingissä ei mailaan tehdä vauhtia käsivarsilla-ei siis lyödä käsillä, vaan vartalonkierrolla, jota alavartalo, lantio johtaa.
Pääasiassa vauhti mailaan tulee kyynär-rannekulmien avautumisesta, mailan vapautuksesta osumaan. Käsivarret pysyvät ylävartalossa kiinni osumahetkeen asti, vasta osuman jälkeen käsivarret vapautuvat saattoon.
Alla kolme vapautukseen liittyvää harjoitetta
Yläkäsi toimii osumahetkellä ikäänkuin törmäyskätenä, suorana vipuvarren jatkeena. Näin saadaan pienet hajonnat ja suorat lyönnit. Siksi tätä periaatetta maailman parhaatkin pelaajat toteuttavat.
Tämä periaate tuottaa pelaajille paljon kysymyksiä ja ihmettelyä. Miten on mahdollista saada mailaan vauhtia antamatta sille vauhtia käsivarsilla ja ranteilla? Osumassa ylävartalossa kiinni olevilla käsivarsilla? (vrt. hanska, tai pyyhe kainalossa)
Tätä on tietenkin pelaajan vaikea uskoa, koska useimmille on opetettu swingiä erilaisten käsivarsiin ja ranteiden toimintaan liittyvien teknisten yksityiskohtien kautta.
Pitää keskittyä kaiken perustaan eli vartalon toimintaan - erityisesti keskivartalon ja lantionkiertoon, jonka mahdollistaa niiden suorien käsivarsien, kyynär-rannekulmien ja mailan vapautuksen, sekä myös ylävartalon oikean toiminnan.
Lantio johtaa swingiä
Jos karkeasti kiteytetään, kaiken onnistumisen takana ja perustana on lantio. Jos ennen osumaa tapahtuvaa lantionkiertoa, avautumista ei toteudu, mikään oikean swingin periaatteista ja teknisistä yksityiskohdista ei voi toimia kuten niiden pitäisi.
Tämä on miltei mahdotonta. Lantio johtaa siis koko toimintaa, ja koko muu kroppa seuraa perässä. Oleellista on lantionkierron suunta, ajoitus, lantion tuelle meno ja lantion ojennus, ylhäällä pysyminen osumahetkellä.
Lantionkierto harjoitus
Lantionkierto harjoitus
Lantionkierto mahdollistaa oikein toimivan ylävartalon, käsivarret ja mailan vapautuksen lyöntiradalle!
Oikein tehty lantionkierto mahdollistaa kehon liikeketjun oikearytmisen toiminnan, voimantuoton välittymisen alavartalon kautta ylävartaloon ja käsivarsiin sekä vauhdikkaan ja oikeassa suunnassa pysyvän mailan.
Lantio siis mahdollistaa myös vapaan tilan lyöntirataan kiertyvälle ylävartalolle, käsivarsille ja vapautetulle mailalle.
Uskoisin, että monet golfarit tietävät lantion merkityksen – tai ainakin tiedostavat – että sillä on tärkeä rooli swingissä. Liikkeellä on kuitenkin huomattavan paljon väärää tietoa ja tietämättömyyttä sekä erilaista opetusta, joka hämärtää ja sekoittaa tähän asiaan keskittymisen ja siihen panostamisen.
On joskus surullista havaita, kuinka paljon pelaajat käyttävät aikaa ja rahaa monenlaisten tippien, knoppien ja pienten säätöjen kanssa ja etsivät niistä sitä hyvän swingin salaisuutta. Niistä se ei löydy, vaan vartalosta, erityisesti lantiosta.
Näe osuma, pää paikallaan osumahetkellä!
Swing on sujuva liikeketju, jonka tulee toimia oikeassa järjestyksessä. Tärkeää on myös pään asennon paikallaan pitäminen osumahetkellä, jotta liikeketju olisi ajoituksellisesti oikea, maila osuisi pallon alle ja mailan vapautus olisi tehokas.
Jos tämä kuvio toimii myös rytmisesti oikein ja ollaan rentona, myös tekniset yksityiskohdat ja voimantuotto menevät automaattisesti oikein. Näin lyönti lähtee kuin itsekseen!
Hyvä testi nähdä, onko lantionkierto kutakuinkin kohdillaan, on osuman näkeminen niin, että pää on paikoillaan osumahetkellä. Jos se ei onnistu, on melko varmaa, että lantio on kiertynyt myöhässä ja hartiat ovat kiertyneet liian aikaisin osumahetkellä.
Ensin siis lantion kierto. Sitten odota, että takaolkapää tulee leuan alle ja keskity siihen, että näet, mitä pallon alta paljastuu. Näillä vinkeillä pääsee jo pitkälle!
Bodyswing-tekniikkaa voi opetella joko Bodyswing kursseilla tai yksityisvalmennuksessa. Näin onnistuu helpommin ja nopeammin sekä tulokset paranevat oikeasti.
Nämä kannattaa katsoa:
Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia uovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin (PGA) yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.
Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.
Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV
Opi Bodywing-kirja, jossa swingin ydinasiat on kerrottu yksikertaisesti ja jossa paljon hyviä harjoiteita, miten itsekin kehität swingiäsi! Myös harjoitteita, joilla pääset eroon käsiswingistä.
コメント