Kun puhutaan vartalosvingistä, keskitytään usein tekniikan yksityiskohtiin, perusteisiin ja periaatteisiin, siihen, miten sitä harjoitellaan ja miten se eroaa esimerkiksi käsilyönnistä. Valitettavan usein pääsee unohtumaan se, miksi vartalosving kannattaa ylipäätään opetella, mitä hyötyä siitä on pelaajalle ja mitä ongelmia sen oppiminen poistaa.
Listaan alkuun muutamia kommentteja joita olen valmennukseeni tulleilta pelaajilta kuullut.
Swing menee helposti ihan sekaisin kun vähänkin yrittää saada enemmän pituutta lyöntiin.
Pelaaminen on taantunut, tasoitus ei laske ja pelaaminen on yhtä vuoristorataa.
Lyönnit vaihtelevat kovasti, välillä aukeaa, tulee slaisseja, välillä menee vasemmalle. Usein tulee myös toppereita ja duffeja.
Swingi menee helposti yliyrittämiseksi, riuhtomiseksi ja pois kontrollista.
Selkä kipeytyy.
Nämä kommentit ovat varmasti hyvin yleisiä ja tuttuja meille kaikille golfareille.
Mistä nämä ongelmat ja huonot lyönnit sitten voisivat johtua? Onko syynä vain vähäinen harjoittelu, opetuksen puute, tai sen heikko taso, tai mahdollisesti "mentaaliset" ongelmat?
Uskaltaisin väittää, että melkein kaikkien huonojen lyöntien, toppien, slaissin, duffien, isojen hajontojen ja pelivaihteluihin tärkein syy löytyy kehosta, tai pikemminkin kehosta, joka ei toimi niin kuin sen pitäisi.
Äkkiseltään voi olla vaikea ymmärtää, miten vartalontoiminta liittyy esimerkiksi slaissiin, tai lyönnin aukeamiseen, tai toppereihin, mutta niin se vaan on. Mikäli vartalo ei toimi oikein, on hyvin vaikeaa saada muitakaan toimintoja menemään oikein.
Vartalo muodostaa liikeradat joka mahdollistavat, että käsivarret voivat tulla osumaan oikein, pysyä suorana, ja maila voi tulla oikeassa asennossa ja tulokulmassa osumaan.
Vartalonliike mahdollistaa oikein toimivan, automaattisesti laukeavan ranne-kyynärkulman toiminnan, joka taas tuo mailalla vauhtia
Vartalonkierto mahdollistaa, että maila voi kulkea oikealla lyöntiradalla, joka taas mahdollistaa, että pallo voi lentää suoraan
Vartalonkierto mahdollistaa lyönnin loppuun asti menon, joka mahdollistaa muun muassa pitkät lyönnit.
Vartalon kautta saatu voima ja mailan vauhditus poistavat nopeat käsivarret j, jotka siis lisäävät huomattavasti epävarmuuksia, käsivarret ja ranteet menevät koukkuun, mailan pää menee väärään asentoon, pois suunnasta, paino jää taakse jne. Eli, ilman hyvää vartalon toimintaa on aikalailla vaikea välttyä huonoista osumista ja lyöntien vaihteluista.
"Vartalojohtoinen Bodyswing tekee swingistä yksinkertaisen, vakaan, toistettavan ja tarkan. Sellaisen, joka vähentää virheitä, poistaa ongelmia ja antaa mahdollisuuden hyvään, alati kehittyvään ja tulokselliseen pelaamiseen"
Tämä saadaan aikaan siten, että mailan vauhditus ja osuman voima tehdään vartalolla, vartalon kierrolla, (isoilla lihaksilla) ja ranne-kyynärkulman laukaisulla osumaan, ei siis nopeilla ja irrallisina toimivilla käsivarsilla ja ranteilla. Käsivarret toimivat siis vartalopaketin kiinteänä osana, vipuvarsina.
Käsivarret siis ”liimataan” kiinni ylävartaloon ja kierrytään vartalolla osumaan.
Vartaloswingin perusperiaate on siis hyvin yksinkertainen ja ymmärrettävä, ainoa ongelma siinä on, että aika harva pelaaja uskoo, että vartalon kierrolla ja ylävartalossa kiinni olevilla käsivarsilla mailaan voi saada vauhtia, ja pallo voi lentää pitkälle ja suoraan. Mutta kyllä voi ja niin tapahtuu kun vartaloa kierretään oikeassa aikataulussa ja rytmissä ja käsivarret pidetään suorana osumassa.
Mikäli näin tapahtuu, swing saadaan heti haltuun, swing rauhoittuu, tulee vakaammaksi ja toistettavammaksi, osumat tulevat tarkemmiksi ja pallot lentävät suorempaan ja pidemmälle.
On siis ilmiselvää, että tällaisen toiminnan kautta pelaamisen tuloksetkin paranevat vääjäämättä ja tasoitus laskee, ja tulee niitä pitkien ja suorien lyöntien tuomia mahtavia elämyksiä.
Ymmärrän että tällainen asioiden "yksinkertaistaminen" saattaa joitakin pelaajia ärsyttää, mutta jos haluatte tietää tekniikan teoriaa, yksityiskohtia ja tekniikan tarkempaa kuvausta, niin käykää lukemassa muitakin blogeja ja katsokaa sieltä , tai sivuilta löytyviä harjoite- ja tekniikan esittelyvideoita, tai sitten tilatkaa minulta suoraan Opi Bodyswing- swingaa kuin Pro kirja, jossa löydätte tekniikasta paljon yksityiskohtaisempaa tietoa, kuvia, kuvasarjoja ja harjoittelun ohjeita. (tilaukset: proturkka(at)gmail.com)
Ehkä tähän loppuun on vielä hyvä mainita, epäselvyyksien välttämiseksi, vartalojohtoinen bodyswing, tai oikealta nimeltään body release-tekniikka ei ole minun keksintöni, se on keksitty jo yli sata vuotta sitten, siitä on tehty lukuisia kirjoja ja tuhansittain videoita ja sen tietämys ja osaaminen kuuluu kaikkien PGA golfopettajien koulutusohjelmaan ja tutkintoon, ja sitä toteuttavat mm. kaikki kilpapelaajat. Bodyswing on siis golfswingin perustekniikka, varsinainen lajitekniikka, joka on kehitetty ja kehittynyt lajin vaatimuksiin. Olen vain kehittänyt tämän tekniikan opetusmetodin, siihen liittyvät harjoitteet ja harjoitukset sekä ohjelmoinnin, jotta mahdollisimman moni pelaaja pystyisi sen oppimaan.
Mikäli kiinnostaa oppia käytännössä tämä vartaloswing tulkaa valmennukseen: Katso: https://www.bodyswing.fi/valmennus
Alla olevasta videosta näette hieman yksityiskohtaisemman esityksen vartaloswingin eduista ja hyödyistä. Kannattaa katsoa!
Kiitos kaikille lukijoille ja oikein mukavia pelejä!
Terveisin,
Turkka
Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin (PGA) ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.
Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.
Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.
Lisää tietoa ja tarkempi CV valmentajasta
Tutustu myös harjoitevideoihin
Comentarios