top of page
proturkka

Kun haluat oppia lantionkiertoa omatoimisesti!

Päivitetty: 7. marrask.

Minulla oli aikanaan tapana pitää paljon luentoja swingteoriasta, tekniikkaan liittyvistä yksityiskohdista, swingin periaatteista, perusteista ja niin sanotusta pallonlennon laeista. Uskokaa, tai älkää, mutta nämä  asiat olivat aikoinaan olennainen osa Green Card -kurssin ohjelmaa monien vuosien ajan.





Ehkä eniten kysymyksiä ja pohdintaa, varsinkin jo  pitempään pelanneiden luennoilla aiheutti, miten hankalaa  on saada jokin toiminta menemään oikein, tai tehdä se toisin.  Vaikka esimerkiksi näkisi ja ymmärtäisi miten oikean käsivarren pitäisi kiertyä saatossa osuman jälkeen, käsi ei vaan tottele tätä ajatusta tai mielikuvaa.  


Mistä on kyse? Miten voimme helpottaa ja edistää uuden oppimista ja vanhan muuttamista?  Voiko kehonhallintaa, kehoon juurtuneita liikemalleja, motorisia ja koordinaatioon liittyviä taitoja kehittää ja muuttaa? 


Kun kyseessä on temmoltaan noin 1,5 sekunnin pituinen, kestoltaan hyvin lyhyt suoritus, on sanomattakin selvää, että sen aikana on erittäin vaikea määrittää ja tunnistaa miten mikin kohta swingissä menee, ja meneekö se oikein vai väärin.

Täysin uuden oppiminen, tai vanhan muuttaminen näin lyhyessä ajassa, vaatii erityisen hyvää kehonhallintaa.


Esimerkiksi on erittäin yleistä, että kädet ja ylävartalo ovat usein liian nopeat, tai liian nopeat suhteessa alavartaloon ja lantioon. Tämä johtaa niin sanottuun "läpilyöntiin", joka muun muassa vähentää huomattavasti vartalosta välittyvää voimaa.



Näen usein  pelaajien yrittävän muuttaa jotain kohtaa niin sanotussa täydessä, tai täysivauhtisessa swingissä.  Uskallan väittää, että vaikka heillä  olisi kuinka hyvä, oikea ja selkeä  malli mielessään, aika vaikeaksi muuttaminen menee. Toki jos on saanut opettajalta kädestä pitäen avustusta, ja saanut tunteen tietystä  kohteesta, esimerkiksi lantion kierrosta, lantio voi hetkellisesti mennä oikein, tai ainakin sinne päin. 


Miten ja millaisilla metodeilla voisi omatoimisesti oppia jotain kohtaa menemään oikein, hyvän mallin mukaisesti?   


Tässä on vain yksi tapa, jolla jokainen voi oppia kiinnittämään enemmän huomiota kehoonsa, tuntemaan ja hallitsemaan sitä ja siten hallitsemaan paremmin opittavia liikkeitä, kuten lantion kiertoa.


Sinulla on siis ensinnäkin oltava hyvä ja oikea mielikuva lantion toiminnasta ennen osumaa, osuman aikana ja sen jälkeen. Tee sitten rauhallinen, lyhyt, korkeintaan puolikas backswing. Pidä käsivarret tiukasti kiinni ylävartalossa, ja aloita lantion hitaasti kiertäminen kohti edessä olevaa maalia irrottamatta katsettasi pallosta. 





Tämä saattaa äkkiseltään kuulostaa hyvin tutulta toiminnalta, mutta jos teet  sen hidastettuna, suorituksen kesto n. 5-6  sekuntia, tunnet huomattavasti paremmin, miten lantio menee backswingissä, miten se kiertyy downswingissä osumaan ja sen jälkeen. 


Jos teet tämän hitaammin ja tavallista lyhyemmällä taaksekierrolla, voit  myös tuntea käsivarsien liikkeet, ranne- kyynärkulman toiminnan ja pään asennon osuman aikana.  Jos haluat osua palloon useammin ja paremmin tämän ”hidastettu filmi” tyyppisessä harjoituksessa, pelaa palloa lyhyen tiin päältä. 


Tämänkaltaiset harjoitukset auttavat kehittämään kehotietoisuutta, kehonhallintaa, sekä motorisia taitoja ja näin mahdollistavat oppia uutta ja parempaa swing- tekniikkaa 


Alla suosittu lantionkierto harjoitus:



Katso kokonaissuoritus, jossa näet myös lantion toimintaa:




Terveisin,

Turkka Stenlund

PGA Pro, LO, GVT


Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin (PGA) ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.



Tutustu myös harjoitevideoihin  



689 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page