top of page
Turkka Stenlund

Miten oppilas oppii parhaiten?


Oppia saa lukemalla, katselemalla, kuuntelemalla, matkimalla, kokeilemalla sekä yrityksen ja erehdyksen kautta. Eikö niin? Oman ja oppilaideni kokemukseni mukaan paras eli toimivin tapa oppimisessa ja ymmärtämisessä on mallisuorituksen katsominen ja sen välitön matkiminen. Ilman, että mallisuoritusta olisi kovin yksityiskohtaisesti analysoitu. Tähän mielikuvaan perustuvaan matkimisen metodiin liittyy oleellisesti myös omien suoritusten vertaaminen malliin eli oma suoritus katsotaan videolta ja siitä saa välitöntä palautetta ja ohjeistuksen korjaaviin suorituksiin. Toiseksi eniten ääniä sai yhdistelmä, jossa opettaja näyttää suorituksen ja oppilas matkii. Näin oppilas saa mielikuvan oikeasta tekniikasta ja oman suorituksen aikana opettaja lisäksi avustaa ”kädestä pitäen”. Avustamista pidettiin hyvin tärkeänä, jopa välttämättömänä, varsinkin tekniikan muutosvaiheessa eli vanhan virheen poisoppimisen prosessissa.

Vähiten ääniä sai suorituksen tai tekniikan muutoksiin liittyvät teoreettispohjaiset selitykset eli pienten irrallisten yksityiskohtien korostaminen, osatekijöiden näytöt ja niiden yksityiskohtainen selittäminen, esitelmät huippupelaajien tekemisistä tai muut vastaavat selitykset.

Mitä tästä voimme ajatella?


Oppilas oppii yleensä parhaiten, kun asiat ovat helppoja ja yksinkertaisia. Niitä ei selitetä liian vaikeasti ja liikkeet näytetään selkeästi joko itse näyttäen tai käyttämällä jotain mallisuoritusta. Perusidea on: puhu vähän, näytä paljon ja teetä enemmin.


Lisäksi kädestä pitäen avustaminen ja sen kautta asentojen, liikeratojen tunteminen kehossa on monelle välttämätöntä - etenkin poisoppimisessa ja kun opetellaan kokonaisvaltaista vartalon käyttöä swingissä eli bodyswingiä.



Muutama videovinkki: Miten oppilas oppii nopeiten. Katso video https://youtu.be/I81QPLII3Uw


Mikä tekniikan oppimisessa on vaikeinta? Vaikeinta on oppia, että swing lähtee vartalosta, ei käsistä. Katso video.https://youtu.be/pLGVvxs_u-E

PGA Pro Turkka Stenlund

Tässä lisäksi muutama asiakaskommentti:


”Bodyswingissä ei korosteta nippeliasioita vaan käytännönläheisiä yksinkertaisia asioita, joilla kukin voi parantaa lyöntiään. Bodyswing kuulostaa yksinkertaiselta, muttei sitä oikeasti ole. Se on mahtava työkalu parempaan golfiin senioreille ja miksei muillekin, toisin sanoen ihan kaikille.” Mirja Suomi


”Bodyswingillä sain rauhallisuutta lyöntiini ja ymmärrystä siihen, mistä golflyönnissä oikeastaan on kyse. Opetuksen myötä voimankäyttö on vähentynyt, eikä selässä ole ollut aiemman kaltaisia ongelmia. Mielestäni Bodyswingiä oppii jo suht hyvin matkimallakin, kun videoi oman lyönnin ja vertaa sitä ammattilaiseen. Vaikka liikkeen periaatteessa ymmärtää, oma motoriikka ei mahdollista matkimista kovin helposti. Siksi toistojen tekeminen on erittäin tärkeää. Bodyswing on erittäin hyödyllinen taito. Erityisesti miehillä golfista tulee helposti voimailulaji ja siitä saa paikat kipeiksi, jopa rikkoo paikat. Bodyswingin oppiminen parantaa peliä ja tekee siitä nautinnollisempaa.” Jukka Suomi


”On hyvä tietää myös lentoon vaikuttavista lainalaisuuksista. Aikaisemmin en tiennyt niistä mitään, koska kukaan ei ollut kertonut niistä. Mielestäni olen saanut paljon Bodyswingistä ja siihen liittyvistä harjoituksista. Kukaan ei ole aikaisemmin kertonut, miten vartalo eli body vaikuttaa swingiin sekä pallon lentoon ja pituuteen. Näitä pystyy harjoittelemaan omatoimisestikin, kun periaatteet on opittu. Tästä opista ei ole paluuta entiseen vähän haparoivaan käsillä lyötyyn palloon. Aion jatkaa omatoimista harjoittelua ja swingin muutosprosessia ja toivon, että ensi kesänä pallo lentää pidemmälle ja suoraan kohteeseen. Kiitos Bodyswingin!.” Pertti Pesälä, eläkeläinen. HCP 22, pelivuosia takana n. 20.

45 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page