top of page
Turkka Stenlund

Opetanko swingiä, vai valmennanko oppilasta oppimaan swingin?

Päivitetty: 20. lokak. 2023

Näin ovat kysyneet minulta monet jo vähän enemmän golfkilometrejä taivaltaneet pelaajat, jotka ovat kyllä opetuksissaan kuulleet lukuisia teorioita, mielenkiintoisia yksityiskohtia ja kilpapelaajien tippejä, myös lukuisia omia puutteita. Siitä huolimatta tietoisuus tekniikasta ja omista ongelmista ei ole siirtynyt käytännön osaamiseksi. Alkuun hieman taustaa:


Olen tehnyt Vierumäellä golfvalmentajatutkinnon lopputyöni aiheesta, joka käsitteli mm. motivaatiotekijöitä golfin harrastamisessa. Kohderyhmänä oli Kisakallion Urheiluopiston golfkursseille vuosina 1990–1992 osallistuneet pelaajat. Perustin urheiluopistolle golfkoulun ja opetin itse niillä kursseilla. Siihen aikaan golfissa vallitsi valtava kasvubuumi, joten kyselytutkimukseen osallistuneiden määrä oli kohtalaisen suuri.


Motivaatiotekijöiden kärkeen sijoittui mielekäs luontoliikunta, eläkepäivien harrastusmahdollisuus, lajin riittävä haastavuus ja monipuolisuus. Suosittuja motiiveja olivat myös sosiaalisten kontaktien solmiminen, tiettyyn viiteryhmään kuuluminen, ystävien tapaaminen harrastuksen parissa sekä terveys ja kuntoilu.


Yllättävän harva oli ensisijaisesti kiinnostunut swing-tekniikan teoriatietouden yksityiskohtaisesta tietämyksestä.

Jäin pohtimaan, voiko tutkimustuloksista ja tunnillani harjoitelleen pelaajan lausahduksesta tehdä swingin opettamiseen liittyviä johtopäätöksiä.

Onko valmentajan tehtävä opettaa oppilaille hyvä ja toimiva swing, vai opettaa heitä tietoiseksi swingiin liittyvistä lukemattomista yksityiskohdista ja muuttujista?


Onko mahdollista, että me valmentajat teemme huomaamattamme swingistä liian monimutkaista, tieteellistä ja teoreettista, jolloin sen käytännön oppiminen on aivan liian vaikeaa, jopa mahdotonta.


Käymme läpi swingtekniikan teoriaa, pieniä nippeleitä ja nyansseja- ja esitämme kilpapelaajille suunnattuja, valmennuskursseilla kuultuja ideoita, fiiliksiä ja kokemuksia. Analysoimme ja puhumme helposti pelaajien kanssa samoin termein kuin kilpapelaajien, tai valmentajien kanssa, tai miten meille itsellemme on aikoinaan puhuttu?


Vertaamme asiakkaidemme swingiä huippupelaajan swingiin ja yleiseen swingteoriaan. Emmekö pysty, tai uskalla yksinkertaistaa, jolloin käytännön oppiminen tulisi pelaajalle mahdolliseksi? Onko siis ihme, jos pelaaja kokee harjoittelun ja oppimisen vaikeaksi - joskus jopa mahdottomaksi?



Valmentajan tehtävä on muuttaa teoriat käytännön osaamiseksi


Opetuksessani käy paljon sellaisia pelaajia, jotka ovat aloittaneet golfin vasta aikuisiällä ja on vielä päivätyössä


Jo ajatuksena tuntuisi absurdilta kertoa heille kaikki täydellisen swingteorian kriittiset pisteet ja kehon toiminnan, biomekaniikan millimetrintarkat asteluvut prosentteineen. Puhumattakaan mailan tulokulmien ja osumakulmien asteluvuista tai tour pelaajien lukemattomista statistiikoista. Olisi jokseenkin naurettavaa verrata heidän swingiään maailman huippujen lyönteihin ja niistä tehtyihin analyyseihin.


Totuus lienee kuitenkin se, että hyvin harvalla pelaajalla on mahdollisuutta harjoitella rangella päivittäin, yrittää läpikäydä kaikkia kuultuja yksityiskohtia, videoida itseään ja saada varmuus menikö oikein vai väärin. Mitä tehdä sillä suurella tietomäärällä, jota ei pysty käytännössä testaamaan ja oppimaan?

Toki useimpien pelaajien mielestä on kiinnostavaa tietää, mitä yksityiskohtia huippupelaajan swing pitää sisällään, ja toki verrata niitä omaansa. Siitä huolimatta, halusipa oppia kohtuullisia pelitaitoja tai "täydellistä" swingiä, on jokaisen pelaajan ja valmentajan hyvä pitää järki ja realismi mielessä.


Swingliikettä opitaan liikkeen- ja liikunnan opetuksen periaatteilla


Bodyswing-valmennuksessa harjoitellaan käytännön tehtäviä ja samalla poisopitaan vanhaa.

Olen jopa aistinut, että yksi suurimmista kynnyksistä tulla oppitunnille on pelko saada teoriapainotteista opetusta, jota ei ymmärrä - ei edes mielikuvissaan - saati käytännössä pysty mitenkään toteuttamaan. Toinen pelko on, että yrittäessään oppia uutta sekoittaa vääjäämättä vanhan, jo kohtuullisesti toimineen swinginsä, jonka jälkeen pelaamisesta uuden ja vanhan välimaastossa ei tule mitään.


Vaikka Bodyswing on golfin varsinainen lajitekniikka, ei se tarkoita suinkaan sitä, että noudattaisimme ja pyrkisimme valmennuksessamme kaikkien pienten teknisten yksityiskohtien tiedostamiseen.

Otamme käyttöön ja harjoitteluun ensisijaisesti vain ne tärkeimmät toiminnot ja tekniikan ydinkohdat, jotka muodostavat ja mahdollistavat teknisesti hyvin toimivan, tarkan ja samalla luonnollisen swingin. Jo muutaman ydinasian opittuaan lyönneistä tulee huomattavasti tarkempia, vakaampia ja tehokkaampia.




Pystymme varioimaan kilpapelaajien lyöntitekniikan sopivaksi ja mahdolliseksi oppia myös aikuisiällä.

Valmennuksessa voidaan tehdä joitakin kompromisseja, jotka helpottavat keskeisten ja tärkeiden lyönnin osien oppimista. Esimerkiksi kehon äärimmilleen viritys, backswingissä, taakseviennin pituus ja laajuus ja sitä seuraava vapautusponnistus ei saa klubipelaajan valmennuksessa yhtä paljon huomiota kuin kilpapelaajan harjoittelussa.


Keskitymme valmennuksessamme kokonaisuuden kannalta tärkeimpien asioiden oppimiseen, niiden hallintaan ja automatisoitumiseen. (vartalontoiminta, sen liikerata, ajoitus ja suunta) Niiden oppimisen kautta kaikki muutkin tekniikan osa-alueet alkavat toimia. Ihan itsekseen, ilman sen suurempaa tietoisuutta ja analyysiä.



Ystävällisin terveisin,


PGA Pro Turkka Stenlund



Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana yli 30 vuotta (PGA) ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton seuravalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV valmentajasta




Osta Opi Bodyswing-kirja, joka kertoo golfin perusteorian ja antaa konkreettiset ja yksinkertaistetut käytännön vinkit, miten voit oppia hyvän lajitekniikan, Bodyswingin.





10 katselukertaa0 kommenttia

Comentários


bottom of page