Vaivaako slaissi? Eikö poistu, vaikka mitä yrität? Sekaisin erilaisten ohjeiden ja säätöjen viidakossa?
Pelaajien yleinen ongelma on ulkoa sisälle kulkeva mailanpään liikerata lyöntiradalla osumahetkellä, jossa mailanpää on osumahetkellä auki ja tulokulma miinuskulmassa osuessaan palloon - näin etenkin driverilla.
Tämä tuottaa palloon sivukierteen ja alakierteen, jolloin pallo lentää ensin vasemmalle, lopuksi kiertyen voimakkaasti oikealle. Tapahtuu leikkaus, jota myös slaissiksi kutsutaan. Pelaajille joilla varsinkin alavartalon toiminta on puutteellinen, tai virheellinen slaissi on hyvin yleinen ja tuttu ongelma.
Perimmäinen juurisyy ongelmaan on kehon virheellinen liikejärjestys, kehon liikerata ja erityisesti alavartalon puutteellinen toiminta.
Alavartalon kierto joko puuttuu kokonaan ennen osumahetkeä tai se kiertyy liikaa "alta" pois lantiotuelta, eli on ajoituksellisesti väärässä ajassa ja paikassa suhteessa ylävartaloon, käsivarsiin ja mailaan. Alavartalon puutteellinen toiminta siis estää myös ylävartalon, käsivarsien ja mailan oikean toiminnan lyöntiradalla ja tarvittavassa tulo- osumakulmassa.
Kun vielä lisätään: 1. liian keskellä, tai liian lähellä oleva pallon paikka osumassa. 2. liikaa ylöspäin nouseva vasen olkapää, 3. liiallinen puristaminen mailasta ja 4. yläkäden- kyynärpään koukkuun nostaminen-vetäminen osumahetkellä, on mailan optimaalinen kulku lyöntiradalla ja oikeassa tulokulmassa lähes mahdotonta.
Tämä yksinkertaistettu ja perimmäinen juurisyy slaissiin, vartalon puutteellinen, tai väärä toiminta ei näyttäisi olevan kaikille tuttu asia – ainakaan sen perusteella, kun kuuntelee oppilaiden saamia, usein kovin erikoisiakin korjaus, parannus- ja säätöohjeita.
Milloin slaissi johtuu vasemman olkapään asennosta, milloin gripistä, milloin alkuasennon linjauksesta, leveydestä, jalkaterien asennosta, painojakautumasta, niskanikaman linjauksesta häntäluuhun, milloin mistäkin hermoratajärjestelmän häiriöstä. Syitä ongelmiin voi löytyä häkellyttävän paljon. Jopa nuoruuden pihapeleistä lähtien.
Onko se niin, kuten eräs oppilas sanoi: ”Haluamme etsiä itsellemme sitä kuuluisaa ahaa-elämystä, kikkakuutosta, joka ihan yllättäen, saa kehomme toimimaan oikein. Jos kokeilen tuota, niin voisiko slaissi poistu ikiajoiksi?”
Slaissi on saanut vuosien mittaan ehkä eniten palstatilaa erilaisissa golfin julkaisuissa, lehdissä, kirjoissa ja YouTubessa. Ikävän ongelman poistamiseen saadaan hyvin monenlaisia korjausvinkkejä, ehdotetaan erilaisia apuvälineitä, säädettäviä mailoja, ohjureita ja remmejä sekä analysaattoreita, jotka kertovat asteina virheen suuruuden. Jotkut lupaavat poistaa ongelman 15 minuutissa. Lopullisesti!
Tähän väliin hieman pohdintaa:
Olisiko niin, että me kaikki ihmiset olemme anatomialtamme ja hermostollisesti niin erilaisia, että joudumme etsimään aivan uusia toimintoja opetellessamme kehon liikeketjun perus biomekaanista toimintaa? Kuten pallonheitto, kivien paiskomista, tikanheitto jne..
Voisiko olla niin, että elämämme aikana kehoomme ja aivoihimme on muodostunut sellaisia liikemalleja, lihasmuisteja ja hermotuksia, jotka estävät kehoamme toimimaan biomekaanisesti luonnollisella tavalla? Onko kierto- ja heittoliikkeen motoriikka sammunut iäksi?
Opetellessamme esimerkiksi lantionkiertoa joudummeko ensin kartoittamaan ryhdin, asentotuntemukset tai opettelemaan paremman tasapainokyvyn ja koordinaatiokyvyn? Tai että uuden oppiminen lähtisikin liikkeelle vasemmasta olkapäästä, koska sitä kautta hermoratajärjestelmä on yhteydessä lantion toimintaan? Vai onko vaan niin, että jos emme lapsina osanneet heittää palloa tai kiviä, kykymme aikuisina oppia heittoliikkeen perusperiaate on erityisen vaikeaa, jopa mahdotonta?
Vai olisiko sittenkin niin, että kun saamme mailan käteen, näemme pienen valkoisen pallon edessämme ja oikein yritämme osua siihen, vartalomme "jäätyy" paikoilleen.
Keskity vartalon toimintaan!
Bodyswing, vartaloswing-valmentajana on joskus hyvin hämmentävää kuunnella kaikkia niitä monimutkaisia analyyseja, hypoteeseja ja muita selityksiä jotka käsittelevät tätä ”golfarin suurinta vitsausta”. Meille koulutetuille lajivalmentajille eli valmentajille, jotka perustavat koko opettamisen siihen, että pelaaja opettelee ensin vartaloswingin, bodyswingin perusliikkeen, liikeradan ja liikeketjun ja periaatteen tämä slaissin korjaus on aika yksinkertainen asia.
Katso Bodyswingin pääidea ja toiminnan periaate: https://www.bodyswing.fi/post/viritä-ja-vapauta-swingin-pääydin
Ei tarvitse kikkailla, vaan korjausharjoitteet ja pienet säädöt ovat hyvinkin selkeitä ja ymmärrettäviä.
Pelaaja, joka on käsilyöjä, vaikuttaisi saavan melko outojakin korjausohjeita ja valitettavan usein sellaisia, jotka eivät tule lopullisesti poistamaan ongelmaa. Tulee väkisinkin mieleen, että virhettä korjataankin toisella virheellä. Laastaroidaan eikä puututa tärkeisiin ja välttämättömiin juurisyihin.
Miksi näin? Halutaanko tehdä prosessista ”ammattimaisempaa” tekemällä siitä monimutkaisempaa ja tieteellisempää? Vai onko syynä tietämättömyys ihmisen anatomiasta ja biomekaniikasta? Vai eikö osata, tai viitsitä opettaa vartalojohtoista swingtekniikkaa ja tyydytään vain korjaamaan ja säätämään olemassa olevaa, usein käsilyönti tyyppistä tekotapaa.
Miksei oikeasti lähdetä opetelemaan mailan kanssa oikeaa kehon liikerataa ja liikejärjestystä, käsien ja mailan vapautusta ja siihen sitten oikeaa pallon etäisyyttä ja paikkaa? Se ei ole mitään Iisakin kirkon rakentamista, vaan onnistuu usein muutamien ohjattujen harjoitusten jälkeen ja toki myös omatoimisen poisoppimisen kautta.
Perusmetodi sopii lähes kaikille!
Omaan filosofiaani kuuluu se, että pyrin välttämään opetuksessani erilaisia säätöjä ja monenmoisia kokeiluja viimeiseen asti. Pyrin myös välttämään asioiden liallisen teoriasoimisen. Haluan uskoa, että pohjimmiltamme olemme kutakuinkin samanlaisia anatomialtamme, omaamme riittävän motoriikan, kehonhallinnan ja voimme kaikki oppia käyttämään vartaloamme niin, että opimme swingissä vartalon luonnollisen liikeketjun ja liikeradan.
Olen vuosien varrella opettanut tuhansia oppilaita kehittämälläni metodillani ja voin rehellisesti väittää, että suurin osa oppilaistani on oppinut hyvin vartaloswingin periaatteen, joka riittää samaan swingiin hyvän toistettavuuden, hajonnan pienenemisen, tarkkuuden, vakauden elementit sekä riittävän tehon ja pituuden. Kyvyn ja mahdollisuuden pelata hyvinkin singletasolla.
Terveisin, Turkka Stenlund, PGA Pro, LO, GVT
Bodyswing Golf Academyn perustaja ja pääopettaja
p. 041 7265860
proturkka (at)gmail.com
Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana (PGA) yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.
Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut golfvalmentajana ja golfkoulujen perustajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.
Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV
Tutustu myös harjoitevideoihin
ja muihin blogeihin
Comentários