top of page

Kun haluat eroon Slaissista - lopullisesti!

Päivitetty: 14.4.

Vaivaako slaissi? Eikö poistu, vaikka mitä yrität? Sekaisin erilaisten ohjeiden ja säätöjen viidakossa?



Golfareilla usein toistuva haaste on "ulkoa sisälle" kulkeva mailan liikerata, missä mailanpää on osumahetkellä avoinna ja menee alaspäin, erityisesti Driverilla. Tämä aiheuttaa palloon sivukierteen ja voimakkaan alakierteen, jolloin pallo lentää aluksi vasemmalle, päätyen voimakkaasti oikealle kaartuvalle lentoradalle. Pelaajille, joilla etenkin alavartalon toiminta on puutteellista, slaissi valitettavan tuttu ongelma.  


Perimmäinen juurisyy tähän ongelmaan juontaa juurensa kehon virheellisestä liikejärjestyksestä, kehon liikeradasta ja erityisesti alavartalon puutteellisesta tai vääränlaisesta toiminnasta.


Ennen osumahetkeä lantionkierto joko puuttuu kokonaan tai lantio kiertyy liikaa pois"alta", lantiotueltaan, eli se ei ole ajoituksellisesti oikeassa vaiheessa ja kohdassa suhteessa ylävartaloon, käsivarsiin ja mailaan. Lantion virheellinen toiminta siis estää ylävartalon, käsivarsien ja mailan optimaalisen liikeradan ja halutun osumakulman saavuttamisen.



Kun tähän vielä lisätään:

1. liian keskellä, tai lähellä oleva pallon paikka osumassa.

2. ennen osumaa ylöspäin nouseva vasen olkapää,

3. kova puristus mailasta ja

4. yläkäden- kyynärpään koukkuun nostaminen-vetäminen osumahetkellä, on mailan optimaalinen kulku lyöntiradalla ja oikeassa tulokulmassa lähes mahdotonta.




Tämä selkeä ja keskeinen juurisyy slaissiin, alavartalon, lantion riittämätön tai virheellinen toiminta tuntuu olevan monille vieras asia – ainakin sen perusteella, kun kuuntelee oppilaiden saamia, usein hyvinkin outoja korjaus-, parannus- ja säätöohjeita.


Milloin slaissi on johtunut vasemman olkapään asennosta, milloin gripistä, milloin alkuasennon linjauksesta, leveydestä, jalkaterien asennosta, painojakautumasta, niskanikaman linjauksesta häntäluuhun, milloin mistäkin hermoratajärjestelmän häiriöstä. Syitä ongelmiin voi löytyä häkellyttävän paljon. Jopa nuoruuden pihapeleistä lähtien.


Slaissia on toki mahdollista yrittää korjata monella tapaa: säätämällä alkuasentoa, pallon sijaintia, otetta mailasta, ranteiden liikettä jne. Mutta eikö se olekin enemmänkin "virheen korjausta virheellä", eli juurisyyn laastarointia? Tämä voi poistaa slaissin hetkeksi, mutta ei pysyvästi. 


Kuten eräs oppilas osuvasti sanoi: ”Haluamme löytää sen kuuluisan ”kikkakuutosen”, joka yllättäen saa swingin toimimaan oikein. Jos kokeilen tuota, niin voisiko slaissi hävitä ikiajoiksi?”

Bodyswing- valmentajana on toisinaan melko hämmentävää kuunnella niitä kaikkia mutkikkaita analyysejä, olettamuksia ja selityksiä, jotka pyrkivät hahmottamaan tätä "golfarin suurinta vitsausta". Meidän kaltaisillemme koulutetuille lajivalmentajille eli valmentajille, jotka rakentavat koko opettamisensa sen varaan, että pelaaja omaksuu ensin vartaloswingin, bodyswingin perusliikkeen, liikeradan ja liikeketjun sekä voimantuoton lainalaisuudet ja periaatteen tämän slaissin korjaus on varsin selkeä juttu.


Ei tarvita kommervenkkejä, vaan korjausharjoitukset ja vähäiset hienosäädöt ovat varsin yksinkertaisia, selkeitä ja lähestulkoon jokaisen opittavissa. 


Perusmenetelmä sopii lähes kaikille!


Minun filosofiani pohjana on, että vältän opetuksessani kaikenlaisia säätämisiä ja lukuisia kokeiluja niin pitkään kuin mahdollista. Pyrin myös olemaan sortumatta liialliseen asioiden teorisointiin. Haluan uskoa, että olemme pohjimmiltamme samankaltaisia anatomialtamme, meillä kaikilla on riittävästi motorisia kykyjä, kehonhallintaa ja liikkuvuutta, ja voimme oppia hyödyntämään kehoamme niin, että löydämme swingistä luonnollisen liikeketjun  ja liikeradan.


Olen vuosien saatossa valmentanut tuhansia oppilaita, hyödyntäen itse kehittelemääni metodiikkaa, ja voin täysin rehellisesti todeta, että suurin osa oppilaistani on omaksunut erinomaisesti vartaloswingin perusperiaatteet, liikeradan kulun ja liikeketjun, jotka takaavat riittävät ominaisuudet hyvään swingiin. Tähän kuuluu toistettavuus, pienet lyöntien hajonnat, tarkkuus ja vakaus, sekä riittävä voima ja lyönnin pituus. Tämän pohjalta heillä on ollut kyky ja mahdollisuus pelata erittäin hyvää ja nautinnollista golfia.

Terveisin,

Turkka Stenlund



Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana (PGA Pro) yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut golfvalmentajana ja golfkoulujen perustajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion, Kisakeskuksen ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV


Tutustu myös harjoitevideoihin

ja muihin blogeihin






Comments


bottom of page