Bodyswing- valmennus rinnastetaan usein perinteiseen golfkurssiin. Onko näin, vai voisiko näiden kahden välillä olla merkittäviä peruseroja?
Alkuun hieman taustaa:
Opetuksen kirjo on varsin laaja. Toisinaan pääpaino on tekniikan teoriassa, opetetaan, mitä hyvään swingtekniikkaan kuuluu, mitä pitää tehdä ja mitä pitää tietää, jotta swing olisi tarkka, toistettava ja tehokas. Siihen voi kuulua jo olemassa olevan svingin yksittäisten osa-alueiden muokkaaminen ja säätäminen tai helpomman, "henkilökohtaisen" tavan löytämisestä lyödä palloon paremmin, tai useiden eri mailojen paremmasta hallinnasta.
Opetuksessa, erityisesti ryhmäopetuksessa ja kursseilla keskitytään pikemminkin swingin demonstrointiin ja sen näyttämiseen, mitä swingiin liittyy ja mitä pitäisi tehdä, kun swing-valmennuksessa, jossa on selkeät tavoitteet ja päämäärät, swingiä opetetaan käytännönläheisemmin käyttäen erilaisia menetelmiä, harjoitteita ja jäsennellympää kehitys-ja harjoitusohjelmaa.
”Jos todella haluat oppia jotain uutta, sinun on ensin tiedostettava ja tunnistettava, miten itse teet sen. Usein se, että tiedät ja ymmärrät, mitä sinun pitäisi tehdä, ei riitä.”
Hyvän swingin kehittäminen ja oppiminen edellyttää kohtuullista urheilullisuutta, liikkuvuutta ja kehon kinematiikkaa. Tarvitaan kehotietoisuutta, kykyä tuntea, miten keho ja kehon osat liikkuvat ja miten saatu mielikuva välittyy kehoon. Näistä vaatimuksista johtuen varsinainen oppimisprosessi edellyttää lähes poikkeuksetta erilaisia kehitysohjelmia ja -menetelmiä, joilla yksittäisiä oppilaita voidaan harjoittaa ja valmentaa kohti parempaa tekniikkaa.
Täältä löydät osan harjoitevideoista joilla opitaan oikeaa vartaloswing-tekniikkaa https://www.bodyswing.fi/harjoitteet
Mikä on "metodi"?
"Metodi" tarkoittaa menetelmää eli tapaa toteuttaa sarja toimintoja määrätietoisesti, askel askeleelta etenevässä järjestyksessä halutun tehtävän, tavoitteen tai päämäärän saavuttamiseksi. Sana menetelmä on peräisin Kreikan kielen sanasta methodos, joka tarkoittaa kirjaimellisesti "seurattavaa polkua".
Jos ymmärrän oikein, metodi sisältää ennalta suunniteltua toimintaa, jossa valmistellaan swing- tekniikan oppimista erilaisilla kohdennetuilla harjoituksilla ja harjoitteilla, mieli- ja kielikuvilla sekä ohjelmoinnilla, jotka perustuvat liikkeen oppimisen kehitysperiaatteisiin kohti oikeaa, teknisesti virheetöntä ja toimivaa kokonaisuutta.
Katso lisää täältä: https://www.bodyswing.fi/post/bodyswingin-opetus-oppimismetodi
Katso swingin valmennus metodin esittelyä (video)
Vielä loppuun:
Oman kokemukseni, sekä myös monien epäonnistumisten kautta olen kuitenkin oppinut: Kun aloitat todellisen svingitekniikan, vartalosvingin, opettelun, tärkeintä on pitää mielessä "koko svingi ja perimmäinen ajatus" ja olla vahvasti mukana kaikessa harjoittelussa. "Kierrä vartaloasi lyödessäsi palloa, pelaa palloa voimakkaasti eteenpäin ja pelaa se rohkeasti ja rennosti loppuun asti."
Perusliike ja pääajatus, vartalo kääntyy ja kiertyy osumaan, tapahtuu painonsiirto, kädet pidetään osumahetkellä suunnilleen suorina, ylävartalossa kiinni, ja vasta sen jälkeen svingiä säädetään tarkemmin, korjataan ja joiltakin osin tehostetaan. Toisin sanoen perusliike muotoillaan ensin liikkeellä, minkä jälkeen sitä analysoidaan ja säädetään tarkemmin.
Tällä tavoin voit aina pitää mielikuvan ja ajatuksen svingistä tietoisuudessa, mielessä ja toiminnassa, eikä se katoa "sekaisin" pieniin yksityiskohtiin ja vie ajatusta korjaus- ja eri säätö vaiheisiin.
Terveisin,
Turkka Stenlund, PGA Pro, LO, GVT
Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.
Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.
Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.
Comments