On todella hieno tilanne kun on valmennuksessa, tai kursseilla oppinut paremman swingtekniikan! Valitettavan usein käy kuitenkin niin, että pelaajalla ei ole riittävästi mahdollisuuksia, aikaa tai tietoa harjoitella oppimaansa riittävästi, jotta uusi tekniikka alkaisi toimimaan myös vaativimmissa pelitilanteissa. Turhautuminen on suurta, kun valmennukseen laitetut panostukset eivät realisoidu pelissä ja jo opitut asiat tuntuvat haihtuvan kuin tuhka tuuleen.
Kuten jokainen pelaaja tietää, pallon lyöminen pelissä on paljon vaikeampaa kuin harjoituskentällä. Palloja on vain yksi, on pelaamisen jännitys, pelätään virheitä ja mietitään usein liikaa tekniikkaa. Mikäli uutta tekniikkaa ei ole harjoiteltu riittävästi, tai oikealla tavalla, vanha tapa tehdä asioita hallitsee väistämättä lyöntiä pelissä.
On sanomattakin selvää, että menestyäkseen usein toistuvissa ja jatkuvissa pelitilanteissa teknisen lähtötason on oltava kohtuullisen hyvällä tasolla ja tärkeimpien toimintojen oltava lihasmuistissa
Ennen kuin lähdemme käsittelemään harjoittelua, on hyvä pohtia miten näihin tekniikan muutoksiin, parannuksiin ja hyvän tekniikan oppimiseen on päästy. Mitä se on vaatinut, mitä ja miten harjoituksissa on tehty, että on opittu uusi ja parempi tekniikka?
Prosessi on sisältänyt valmentajan antamia tai luomia mentaalisia ja metaforisia mieli-ja kielikuvia, erilaisia opetusmenetelmiä, mallisuoritusten jäljittelyä, matkimista ja opettajan synkkaamista, intensiivistä, keskittynyttä toistoharjoittelua tiettyihin, ennalta kohdennettuihin kehon kohtiin. Kädestä pitäen avustamista, videokuvausta, tekniikan analysointia ja välitöntä palautetta edistymisestä.
Käytetyt opetusmenetelmät ja ennalta suunniteltu harjoittelun prosessi ovat siis auttaneet oikean tekniikan omaksumiseen ja mahdollistaneet haastavan muutosprosessin.
__________________________________________________________________________________
Miten pelaajat itse voivat jatkaa tästä eteenpäin? Miten he säilyttävät valmennuksessa oppimansa taidot? Pitääkö heidän muistaa kaikki, mitä valmennuksen aikana puhuttiin, näytettiin, opetettiin ja harjoitettiin?
Kuinka paljon harjoittelua tarvitaan? Miten ja mitä harjoitella, jotta oikea ja hyvä tekniikka menisi lihasmuistiin ja vanha tekotapa poistuisi lopullisesti?
On usein hyvin vaikeaa puhua ja arvioida muutosprosessin kestosta - ajasta ja toistojen määrästä, joka kuluu, ennen kuin uusi tekniikka syrjäyttää pelitilanteissa vanhan toimintatavan. Joillakin se näyttää tapahtuvan hyvin nopeasti, toisilla se ei tapahdu koskaan.
Tätä asiaa on tutkittu paljon ja monia mentaalisia menetelmiä on kokeiltu, mutta ”viisasten kiveä” ei ole löydetty. Kyse näyttäisi liittyvän pitkälti persoonallisuustekijöihin. Joka tapauksessa uskon, että riittävän laadukas harjoittelu, vahva tekniikan perusta ja toistuvat rutiinit johtavat väistämättä onnistuneisiin pelilyönteihin
Valmennuksessa oleva pelaaja
Määrien kohdalla puhutaan 10000 oikeasta toistosta, joskus 10000 tunnista. Nämä ovat suuntaa antavia lukuja, mutta uskon että vähemmilläkin määrillä voidaan päästä hyvään lopputulokseen, jos harjoittelu on hyvin keskittynyttä, laadukasta ja kontrolloitua. Ja kun harjoitteluun liitetään toistuvat rutiinit, riittävästi kuivaharjoittelua ja runsaasti mielikuvaharjoittelua.
Muistan edelleen, "golfurani" alkutaipaleella, kuinka turhauttavaa oli, kun en saanut harjoituksissa osattua swingiä toimimaan pelissä. Harjoituksissa pystyin lyömään pitkän, suoran Driven lähes silmät kiinni rennosti, kontrolloidusti ja tehokkaasti, tai lyömään 100 metrin pitchin 3 metrin ympyrään koska vaan, mutta pelissä ei vaan meinannut onnistua. Muistan käyneeni eräitäkin kertoja pelien jälkeen harjoittelemassa rangella ja tekemässä sisäistä, joskus aika kiivastakin ”jälkihuuhtelua”
Omatoiminen, laadukas ja kontrolloitu harjoittelu on haastavaa. Pitäisi käydä usein rangella, opetella itse kontrolloimaan, videoimaan ja analysoimaan omaa swingiään, tehdä paljon kehoon ja kehon osiin keskittynyttä toistoharjoittelua. Venytellä, jumpata ja tehdä mielikuvaharjoittelua.
”Kilometrien” keruun, eli ison toistomäärän kesto ajallisesti ei tarvitse olla kuitenkaan mahdottoman pitkä, eikä harjoituksissa tarvitse käydä joka päivä, eikä tarvitse lyödä satoja palloja/ kerta.
Vähempikin riittää, kunhan toistot ovat mahdollisimman oikeita ja keskittyneitä sekä laadukkaita. Voi hyvinkin olla, että jo puolen vuoden "työjakso" riittää tekemään pysyvät muutokset ja sen jälkeen vain lyhyet, kohtuu usein tapahtuvat ylläpitoharjoitukset riittävät.
Minulta kysytään usein harjoittelukaavoista ja ohjelmoinnista - mitä, miten ja kuinka paljon kannattaa treenata. Tähän kysymykseen on kuitenkin melko vaikea vastata tarkasti, koska harjoittelu riippuu niin monista tekijöistä.
Jonkin yleisen peruskaavan voin kuitenkin antaa:
Pidä jatkuvasti mielessä oikean swingin kokonaissuoritus. Katso paljon hyvien pelaajien hidastusvideoita. Selkeä mielikuva oikeasta suorituksesta on erittäin tärkeää.
Harjoittele paljon kuivaharjoituksilla vartalon painonsiirtokiertoa ja liikerataa. Pidä alavartalo ja lantionseutu notkeana.
Käy rangella 3 kertaa viikossa 1.5h/ kerta. 100 -150 palloa/ kerta. Harjoittele eniten lyhyillä raudoilla Pw, r9, r8, r7 alas ja eteenpäin olevaa painelyöntiä ja n. puolet harjoituksesta Driverilla "pyyhkäisyswingiä"
Videoi omaa swingiäsi usein, vertaile sitä oikeaan mielikuvaan.
Ole harjoituksissa rohkea eteenpäin pelaaja, kiertyjä ja hae uskallusta ja rutiinia mailan itsekseen tapahtuvaan vapautukseen.
Pyri näkemään osuma jokaisessa lyönnissä.
Kaikki, heti ja nyt aikakaudella on hyvä muistaa, että aivot, hermoratajärjestelmä, limbinen järjestelmä, liikkuvuus, lihaskunto, kehonhallinta ja uudet mielikuvat tarvitsevat oman aikansa muuttuakseen toiseksi. Sisäistäminen ottaa aina oman aikansa. Sitä aikaa voidaan kuitenkin lyhentää aktiivisella harjoittelulla ja intensiivisellä mielikuvaharjoittelulla.
Useat pelaajat jonka olen tavannut valmennuksen jälkeen ovat sanoneet, että vasta vuosien jälkeen he ihan oikeasti tajusivat miten se vartaloswing pelitilanteissa toimii
Terveisin,
Turkka Stenlund, PGA Pro, LO, GVT
Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.
Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.
Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.
Comments