Olette varmasti huomanneet, että videon käyttö urheilussa on lisääntynyt merkittävästi viime vuosina. Videotallenteiden hidastetun toiston ansiosta voidaan analysoida suorituksia erittäin huolellisesti ja tunnistaa pienimmätkin virheet, ongelmat, puutteet ja tietysti myös suorituksen positiiviset puolet ja oikein tehdyt asiat.
Videota ja erityisesti hidastettua videokuvaa pidetään oikeutetusti hyvänä valmennuksen apuvälineenä, työkaluna ja keinona nopeuttaa oppimista ja motivoida harjoittelua.
Valmentajan tekemän videon analysoinnista ilmaistaan kuitenkin monia mielipiteitä siitä, mitä videosta kannattaa katsoa, mihin kannattaa kiinnittää huomiota ja millaista palautetta pelaajille tulisi antaa.
Monien opettajien ja pelaajien ja ehkä joidenkin valmentajien mukaan ennen varsinaista oikeiden asioiden opettamista, pelaajan on syytä tietää omat puutteensa, virheensä ja ongelmansa, koska videot näyttävät "virheet ja puutteet" selkeämmin, ja niiden katsominen, tiedostaminen ja tunnistaminen voi auttaa pelaajia oppimaan oikea-oppisemman tekniikan helpommin, paremmin ja nopeammin, ja parantamaan suoritustaan tulevaisuudessa.
Esimerkiksi, jos pelaaja näkee videolta käsivartensa menevän koukkuun osumassa, tai että lantio ei ole kiertynyt ollenkaan osumahetkellä, niin pystyykö hän paremmin kontrolloimaan aiemmin tehtyä "virhettä" ja tekemään sen jatkossa oikea-oppisemmin?
Aika useasti itsekin törmään oppilaan kysymykseen; "näytä nyt ensin ne mun kaikki virheet ja huonot asiat"
Omasta mielestäni ”virheitä” ei ole olemassakaan, on vain tekotapoja jotka eivät mene kuten niiden pitäisi.
Aika harva pelaaja tietää mikä on "oikea-oppinen tekniikka", tekniikka joka sisältää ne toiminnat jotka tekevät swingistä tarkemman, toistettavamman ja tehokkaamman, ja miten tekniikan yksityiskohdat pitäisi swingin liikesuorituksessa mennä, saatikka tietävät miten ne omalla kohdalla käytännön tilanteessa menevät.
Voidaanko siis näyttää jotain kohtia ja sanoa niitä "virheiksi, tai vääriksi tekemisiksi" jos oppilas ei ensinnäkään tiedä tekevänsä väärin, tai ei tiedä mikä tarkalleen olisi oikea-oppisempaa?
Pitäisikö ”puutteita ja vääriä tekemisiä” näyttää pelaajalle videolta?
Olisiko oppimisen pedagogiikan ja psykologian ja usein negatiiviseksi koetun palautteen näkökulmasta parempi olla näyttämättä niitä, vaan näyttää videolta, missä he onnistuivat, mitkä asiat menivät oikein ja mitkä vaativat vielä lisää harjoittelua ja toistoja.
Olisiko valmentajan parempi pitää pelaajan ongelmat ja puutteet omana tietonaan ja laatia vain sellaisia harjoituksia joilla voidaan poistaa ja sivuuttaa pelaajalle ongelmia aiheuttavat tekotavat.
Kun oppilaat ovat saaneet mieleensä selkeän kuvan oikeasta suorituksesta ja oppineet tärkeimmät ja keskeisimmät toimet riittävän hyvin, vasta sitten on videota hyvä käyttää tarkistamaan suorituksen oikeellisuus, mallin noudattaminen ja antaa välitöntä palautetta reaaliajassa.
Kun otetaan huomioon mielipiteiden moninaisuus ja aiheen erittäin monitulkintaisuus, annan teille yksinkertaistetun käytännön esimerkin.
Kun pelaaja, tai pelaajia tulee luokseni valmennukseen, näytän heille monta kertaa ja hyvin selkeästi, miten toimia ja miten oikea suoritus menee. Näin pelaajalle annetaan selkeä käsitys ja mielikuva hyvästä, oikeasta toteutuksesta, jota hän pyrkii matkimaan ja jäljittelemään.
Kun näyttää siltä, että kaikki menee hyvin, tai ainakin riittävän hyvin, tallennan swingin videolle ja näytän, miten se meni. Jos se ei mennyt aivan annetun mallin mukaisesti, emme jää murehtimaan sitä, vaan näytän jälleen miten pitäisi mennä, ja taas lähdemme jäljittelemään ja matkimaan saatua mielikuvaa ja mallisuoritusta jne. Tätä prosessia kun tehdään muutamia kertoja, oppilaan suoritus muuttuu koko ajan haluttuun suuntaan.
Emme siis aloita "virheet edellä " periaatteella, etsimällä ensin swingistä "virheellisiä toimintoja ja asioita", vaan lähdemme heti tekemään oikeita harjoituksia jotka poistavat ja sivuuttavat automaattisesti mahdolliset ongelmat, vanhat "virheet ja puutteet" oppilaan tietämättä.
Video, videotallennus ja videoanalyysi ovat oikein käytettynä erittäin hyviä työkaluja. Niitä voidaan käyttää oikean suorituksen näyttämiseen, oppimisen ja osaamisen sekä itsetunnon vahvistamiseen, ja niitä voidaan käyttää vertaamaan, pystynkö tekemään saman kuin maailman parhaat pelaajat. Valitettavasti väärinkäytettynä videoanalyysillä voidaan myös aiheuttaa vakavia vammoja pelaajan mieleen ja alitajuntaan.
Terveisin,
Turkka Stenlund
PGA Pro, LO, GVT
Bodyswing valmentaja
Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin (PGA) ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.
Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.
Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.
Lisää tietoa ja tarkempi CV valmentajasta
Tutustu myös harjoitevideoihin
Comments